Category: Uncategorized

(Vesa Winberg)

Studio on soittajan kiirastuli. Samaan aikaan sekä onnistumisia, että epätoivoa. Tasapainottelua tunteiden kanssa ja pitkään kypsyteltyjen sävelkuvioiden ikuistamista, uusimista ja aukirepimistä. Kutakin aina vuorotellen. Sopivassa suhteessa.

Tämä studiovisiitti on Dark Ride Brothersille järjestyksessään kolmas. Samalla se on ehkä musiikillisesti ja fiilisten osalta jäsentynein. Ensimmäisellä studiovisiitillä hyppäsimme täysin tyhjän päälle, sillä rummut bändin sointiin istutettiin vasta Inskan pajalla.

Toisella studioreissulla biisit olivat hyvin nipussa. Jälkeenpäin ajatellen voisi sanoa jopa, että ne olivat liiankin valmiit. Lopputulokseen voi edelleen olla 100-prosenttisen tyytyväinen. Juuri siitä syystä kolmannen session tavoitteet ovatkin olleet jotensakin ristiriitaiset. Pitäisi olla sekä valmista, että sopivasti irtonaista ja ilmassa leijuvaa. Siitä tähän sessioon lähdettiinkin.

Yksi asia oli varmaa. Tuottajana toimisi nytkin Teemu ”Mutt” Aalto. Siinä missä aikaisemmin hänen pajansa sijaitsi vanhan insuliittitehtaan säkittämössä, oltaisiin nyt vieläkin jylheämmissä puitteissa. Uusi studio on nimittäin Karhulan perinteisessä teollisuuspuistossa. Ja siinä missä aikaisempi paja oli paksujen tiiliseinien uumenissa, on uusi tila neljännessä kerroksessa hienoissa maisemissa.

Studiota varten olimme valmistelleet neljä biisiä. Ennakkoversioita olimme jo pyöritelleet sähköpostin välityksellä, mutta sen kummempia viirauksia niihin ei tehty. Siksi studioon tultaessa mielessä oli erinäisiäkin kysymysmerkkejä.

Ensimmäisenä studiolle saapuivat Joni ja Teemu. Perjantaina iltapäivällä aloitettiin rumpujen kasaamisella ja soundin etsimisellä. Tällä kertaa rumpuihin löydettiin aikaisempaa tanakampi soundi.

Itse äänittäminen alkaa rummuista. Rumpalille laitetaan korvaan klikki ja korviin soitetaan kitara ja laulu. Ainoastaan rummut tallennetaan. Nyt ensimmäisenä tallennettiin up tempo -rock “Our Song” ja Shania Twainin sävyjä tavoitteleva “Stetson Power”. Näiden jälkeen kello oli jo sen verran paljon, että oli aika painua pehkuihin.

Lauantai aloitettiin hitaalla “Swallowed By Clouds” -biisillä, joka on peruja Mosesgun-yhtyeeltä. Nyt biisiä lähdettiin sovittamaan tyystin uusiksi ja sehän se on aina mukavaa studiossa kellon tikittäessä. Teemu lähti avaamaan biisin rakennetta ja biisin osia siirrettiin eri järjestyksiin. Lisäksi biisin alusta karsittiin rumpuja ja biisiin saatiin kasvua.

Suurin kysymysmerkki sekä bändille että äänittäjälle oli “Burden”. Sitä lähdettiinkin tekemään kohta kohdalta ja sitä höystettiin jopa John Bonham -maisella juntalla.

Kielisoittimista ensimmäisenä tulessa oli Henkka. Henkan soittotatsi on jotensakin hienoa seurattavaa: sulavaa ja hyvällä groovella varustettua. Bassot saatiin sisään muutamilla muutoksilla, jotka Teemu orkestroi.

Ensimmäisenä kitaroista narulle soitettiin demokitara, jonka päälle Joni soitti rumpuraitansa. Varsinaiset kitarapohjat äännitteelle työstettiin Svenin ja Vesan toimesta. Muista soittimista poiketen akustiset kitarat soitettiin samalla kertaa. Sunnuntain päätteeksi edessä oli vielä matka kohti Imatraa. Väliviikolla Teemulta saadut versiot olivat ahkerassa kuuntelussa ja välittömästi mieleen tuli myös muutamia muutoksia.

Toinen viikonloppu aloitettiin Riston kitaroiden äänityksellä. Tällä kertaa kitarasoundiin haettiin keikoiltakin tuttua rosoa. Risto soitti kitarat omalla Squierin Stratollaan ja vahvistimena käytettiin Teemun Marshallin komboa. Soolot saatiin paria lisäystä lukuun ottamatta talteen.

Viulujen äänityksissä Jussi huhki Teemun kanssa kahteen pekkaan täyden työpäivän. Jussi on aina ollut studiossa kuin kala vedessä ja tälläkin kertaa otto otolta kokonaisuus hahmottui. “Stetson Poweriin” naulattiin jopa eeppisiä maisemia. Erityismaininta menee “Our Songiin”, johon Jussi ja Teemu äänittivät parhaimmillaan jopa yhdeksän viuluraitaa.

Laulut teimme tällä kertaa kolmessa erässä. Jo viimeksi meillä oli englannin ääntämisessä koutsaava Keith “Keke” Laverty ja hänen kanssaan laulut äänitettiin tälläkin kertaa. Keke vapautti Teemun käsiä äänittämiseen. Vastaavasti Keke pääsi keskittymään äänteisiin, lausumiseen ja painotuksiin. Biiseistä “Swallowed By Clouds” on todella melankolinen ja tämä tuntui myös lauluja äänitettäessä. Melko diippejä tunnelmia koettiin sekä laulukopissa että tarkkaamossa.

Stemmat äänitettiin erikseen ja äänessä olivat Risto ja Sven. Tällä kertaa äänessä kuullaan myös fiittaaja, sillä kaikissa biiseissä äänessä on eräs makeasoundinen laulaja, josta myöhemmin vielä erikseen. Sen verran voi tässä vaiheessa jo kertoa, että soundi on hämmästyttävä!!

Tämän session biisit ovat valmistuneet vuoden 2017 aikana ja nyt on hauska kuunnella ensimmäisiä puhelimeen tallennettuja demoja. Visio on pysynyt, mutta Teemun tuotanto on tehnyt meille oman soundimme. Studiossa on ollut uskomattoman hieno henki ja töitä on paiskittu hyvällä sykkeellä.

Hienoa, että olette matkallamme edelleen mukana.

Leave a Reply